Голлівуд у своїх фільмах показує красенів супершпигунів, які роз’їжджають на розкішних “Астон Мартін” та інших дорогих автомобілях. Але Джон Мендез, колишній начальник ЦРУ, малює протилежну картину. У реальному житті агент повинен бути “сірим чоловічком” – непоказним і непримітним. “Спецслужбам потрібні люди, на яких подивився б і одразу забув”, – каже він. Найкращі агенти – це ті, хто найменше схожий на них.

Два ізраїльські вивідувачі проникли в Єрихон і прийшли до жінки на ім’я Рахав, яка сховала їх від царської сторожі (Єг. 2:4). На перший погляд, вона найменше підходила на роль “Божого агента”. У неї було аж три мінуси: вона була хананеянкою, жінкою і, зрештою, блудницею. Однак Рахав повірила в живого Бога. “Господь, Бог ваш, Він Бог на небесах угорі й на землі долі”, – сказала вона шпигунам (в. 11) і сховала їх у жмутах льону на даху. Господь винагородив її віру. Ісус Навин зберіг життя Рахави та всіх її рідних (Єг. 6:24).

Іноді нам може здаватися, що ми менше за інших підходимо для Божої справи. Можливо, у нас є фізичні обмеження або ми відчуваємо себе недостатньо обдарованими чи маємо сумнівне минуле. Але історія сповнена людей, подібних до Рахави, яким Господь доручив особливе служіння у Своєму Царстві. Будьте впевнені: у Нього є великі цілі навіть для тих, хто, здавалося б, найменше підходить для цього.