Автор Артур Брукс у своїй статті в журналі “Атлантик” розповідає про візит до Національного палацу-музею в Тайвані, де зберігається одна з найбільших колекцій китайського мистецтва у світі. Екскурсовод музею запитав: “Про що ви думаєте, коли я прошу вас уявити твір мистецтва, який ще не розпочато?” Брукс відповів: “Порожнє полотно, напевно”. Екскурсовод сказав: “Є й інший спосіб подивитися на це: мистецтво вже існує, і робота художників полягає в тому, щоб просто його виявити”.

У Посланні до ефесян слово твориво, яке іноді перекладається як “витвір” або “шедевр”, походить від грецького слова “поема”, з якого ми отримуємо слово поезія (Еф. 2:10). Бог створив нас, як витвори мистецтва, як живі поеми. Втім наше мистецтво потьмяніло: “І вас, що мертві були через ваші провини й гріхи…” (в. 1). Перефразовуючи слова екскурсовода музею, можна сказати: “Мистецтво [ми] вже є, і робота Божественного Художника – виявити його”. Бог дійсно відновлює нас, Свої шедеври: “Бог же, багатий на милосердя… нас… оживив” (вв. 4-5).

Долаючи виклики й труднощі, утішаймось думкою про працю Божественного Художника: “Бо то Бог викликає в вас і хотіння, і чин за доброю волею Своєю” (Фил. 2:13). Пам’ятайте, що Бог працює над вами, аби виявити Свій шедевр.