Ви чули про термін “повільна мода”? Він відображає рух, спрямований на протистояння “швидкій моді” – індустрії, в якій домінує дешевий і недовговічний одяг. У швидкій моді одяг виходить з моди майже так само швидко, як і з’являється в магазинах; деякі бренди щороку утилізують велику кількість своєї продукції.

Рух повільної моди заохочує людей не поспішати і застосовувати інший підхід. Замість того, щоб керуватися потребою завжди мати найновіший вигляд, повільна мода заохочує нас обирати менше речей, але обирати ті, які добре зроблені, етично вироблені і які прослужать довше.

Розмірковуючи над закликом руху “повільна мода”, я замислилась над тим, як сама потрапляю у “швидку моду” – завжди шукаю задоволення в останньому тренді. Однак у 3-му розділі Послання до колосян апостол Павло говорить, що справжнє преображення в Ісусі не є швидким рішенням або примхою. Це ціле життя тихого, поступового перетворення в Христі.

Замість гонитви за найновішими світовими символами статусу, нам варто прагнути зодягатися “у щире милосердя, добротливість, покору, лагідність, довготерпіння” (в. 12). Нам треба виявляти терпіння один до одного в неспішній подорожі зміни наших сердець, у подорожі, яка веде до вічного миру (в. 15).