Я показала фотографію людей, які спали під шматками картону в тьмяному провулку. “Що їм потрібно?” – запитала я в учнів недільної школи. “Їжа”, – відповів хтось. “Гроші”, – відповів інший. “Безпечне місце”, – задумливо промовив хлопчик. Потім одна дівчинка сказала: “Надія”.

“Надія – це очікування хороших подій”, – пояснила вона. Мені здалося цікавим, що вона говорила про “очікування” хороших речей, бо під час труднощів складно очікувати хорошого в житті. Втім у Біблії мовиться про надію саме так, як її описала моя учениця. Якщо “віра – то підстава сподіваного” (Євр. 11:1), то ми, християни, можемо очікувати хороших подій у житті.

Яким є найвище благо, на яке зі впевненістю можуть сподіватися віруючі в Христа? “Обітниця входу до Його відпочинку” (Євр. 4:1). Для віруючих Божий відпочинок – це Його мир, впевненість у спасінні, покладання на Його силу і запевнення в майбутній небесній оселі. Боже спасіння, яке пропонує Ісус, є причиною того, що надія може бути нашим якорем, який утримує нас у скрутні часи (Євр. 6:18-20). Світ дійсно потребує надії, Божого запевнення в тому, що в добрі й погані часи Він залишить за Собою останнє слово і не підведе нас. Якщо ми Йому довіряємо, то знаємо, що Він зробить все правильно для нас у належний час.