У 1951 році лікар Йосипа Сталіна порадив йому зменшити навантаження, щоб зберегти здоров’я. Натомість лідер Радянського Союзу звинуватив лікаря в шпигунстві і заарештував його. Тиран, який пригнічував багатьох своєю брехнею, не міг змиритися з правдою і, як він це робив багато разів, усунув того, хто розповів йому факти. Однак правда все одно перемогла. У 1953 році Сталін помер.

Пророк Єремія, арештований та ув’язнений за сміливі пророцтва (Єр. 38:1-6; 40:1), казав юдейському царю, що станеться з Єрусалимом. “Послухай Господнього голосу до того, що я говорю тобі”, – закликав він царя Седекію (Єр. 38:20). Відмова здатися армії, яка оточила місто, лише погіршувала ситуацію. Єремія попереджав: “Всі жінки твої та всі сини твої будуть відведені до халдеїв, і ти не втечеш з їхньої руки” (в. 23).

Седекія відмовився вчинити за істиною. Зрештою, вавилоняни схопили царя, вбили усіх його синів і спалили місто (Єр. 39).

Кожна людина у певному сенсі стикається з дилемою Седекії. Ми опиняємось у пастці власних гріхів та неправильних рішень, і часто погіршуємо ситуацію, намагаючись уникнути тих, хто каже нам правду. Все, що нам потрібно, – це підкоритися волі Того, Хто промовив: “Я – дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене” (Ів. 14:6).