Багато років тому наша родина відвідала “Чотири кути” – єдине місце в Сполучених Штатах, де в одному місці межують чотири штати. Мій чоловік стояв у частині, позначеній штатом Аризона. Наш старший син Ей Джей застрибнув у Юту. А молодший син Ксав’єр тримав мене за руку, коли ми входили в Колорадо. Коли я перейшла до Нью-Мексико, Ксав’єр сказав: “Мамо, я не можу повірити, що ти залишила мене в Колорадо!” Ми були водночас разом і окремо, а наш сміх лунав у чотирьох різних штатах. Тепер, коли наші дорослі сини покинули рідний дім, я глибше усвідомила Божу обітницю бути поруч з усім Своїм народом, куди б він не пішов.

Після смерті Мойсея Бог покликав Ісуса Навина стати лідером і гарантував Свою присутність під час розширення ізраїльської території (Єг. 1:1-4). Господь сказав: “Як був Я з Мойсеєм, так буду з тобою, – не залишу тебе й не покину тебе” (в. 5). Знаючи, що Ісуса Навина, як нового лідера народу, будуть сповнювати сумніви і страхи, Бог надав підставу для надії, сказавши: “Чи ж не наказав Я тобі: будь сильний та відважний? Не бійся й не лякайся, бо з тобою Господь, Бог твій, у всьому, де ти будеш ходити” (в. 9).

Неважливо, куди Бог веде нас або наших близьких, навіть під час труднощів, Його вірність запевняє, що Він завжди присутній поряд із нами.