Богоявлення – це святкування події, оспіваної в різдвяній пісні “Ось зі сходу йдуть мудреці”. Вважається, що цього дня язичницькі мудреці відвідали Немовля Ісуса. Про них складено різні легенди, наприклад, що це були три царі з далеких східних земель. Малоймовірно, що вони були царями і прийшли з Індії чи Китаю. Ми також не знаємо, скільки їх було.

Втім подарунків було дійсно три, і в пісні розглядається кожен із них. Євангеліст Матвій повідомляє, що мудреці знайшли Ісуса у Віфлеємі і, “відчинивши скарбниці свої, піднесли Йому свої дари: золото, ладан та смирну” (Мт. 2:11). Ці предмети символізували майбутнє служіння Ісуса. Золото представляє Його як Царя. Ладан, що був для кадіння у святині, говорить про Його божественність. А на смирні варто зупинитись докладніше.

Четвертий куплет пісні говорить: “Для страждальця смирну дали і до ніг поклали вони, для майбутніх і скорботних дар цей принесли”. Ми б, напевно, не стали вписувати таку сцену в історію Різдва, але Бог це зробив. Смерть Ісуса має центральне значення для нашого спасіння. Ірод навіть намагався вбити Його в дитинстві (в. 13).

Останній куплет з’єднує всі три теми в одне ціле: “Славний Він, Воскреслий Господь! Цар і Бог страждав за народ”. Це надає різдвяній історії повноти, надихаючи нас на відгук: “Алілуя! Алілуя! Небо співає Йому”.