“Мамо! У нас муха в меду!” – пролунав із кухні голос доньки. Я відповіла відомим прислів’ям: “Ложкою меду спіймаєш більше мух, ніж двадцятьма бочками оцту”. Правду кажучи, це був перший випадок, коли ми спіймали муху в банці з медом. Звичайно ж, прислів’я говорить зовсім не про мух. У ньому ховається мудре спостереження: дружні прохання мають більший успіх, ніж гіркі докори.

Книга приповістей є збіркою мудрих висловлювань та приказок, натхненних Божим Духом. Ці давні висловлювання допомагають нам орієнтуватися в житті і навчають важливим істинам про шанування Бога. Багато приказок присвячено відносинам між людьми, у тому числі впливу, який мають наші слова.

Цар Соломон застерігає читачів від неправдивих звинувачень (Пр. 25:18), вчить, що “таємний язик” шкодить відносинам (в. 23), і засуджує сварливість (в. 24). З іншого боку, Соломон спонукає читачів поширювати добрі звістки – це приносить благословіння (в. 25).

Якщо ми будемо намагатися застосовувати ці принципи, Божий Дух пошле нам на серце потрібні слова (Пр. 16:1). Завдяки Його дії наша мова буде приємною і освіжаючою.