Після гри спортсмен, зірка студентського баскетболу, залишився, щоб допомогти працівникам прибрати порожні стаканчики та обгортки з-під їжі. Коли один із фанатів виклав відповідне відео, його переглянули понад 80 тисяч людей. Одна людина прокоментувала так: “Молодий чоловік – один із найскромніших хлопців, яких ви коли-небудь зустрічали у своєму житті”. Баскетболісту було б простіше піти з товаришами по команді й відсвяткувати свою роль у перемозі команди. Натомість він зголосився на невдячну роботу.

Найвищий прояв смирення ми бачимо в Ісусі Христі, Який залишив Своє високе становище на небі, щоб прийняти роль раба на землі (Фил. 2:7). Ісус добровільно упокорив Себе. Його земне служіння охоплювало навчання, зцілення і прояв любові до всіх людей, а також смерть і воскресіння заради їхнього спасіння.

Хоча приклад Христа може надихнути нас підмести підлогу, взяти до рук молоток або накрити стіл, його наслідування стає найбільш сильним, коли відображається в нашому ставленні до інших. Справжнє смирення – це внутрішня риса, яка не тільки змінює наші дії, але й змінює те, що для нас є важливим. Воно мотивує нас цінувати “один одного за більшого від себе” (в. 3).

Автор і проповідник Ендрю Мюррей сказав: “Смирення – це цвіт та краса святості”. Отже, нехай наші життя відображають цю красу, тоді як ми за допомогою Святого Духа відображаємо серце Христа (вв. 2-5).