В дитинстві я дуже захоплювався книгами Л. Франка Баума. Аж ось нещодавно я натрапив на книгу “Цар Рінкітінк” , і від душі посміявся над комічним образом добродушного царя Рінкітінка, що відзначався практичною добротою. Юний принц Інга найкраще описує царя: “Його серце дуже м’яке, добре; а це набагато краще навіть за мудрість”.

Як добре сказано! Але скажіть, хто з нас хоч раз не поранив грубим словом серце когось із дорогих нам людей? Чинячи так, ми руйнуємо гармонійні відносини і можемо перекреслити все те добро, що колись робили своїм коханим. “Маленька грубість породжує велику образу”, – писала Ханна Мор, англійська письменниця 18 століття.

Але ось вам добра новина: кожен може стати добрим. Не кожен може говорити надихаючі проповіді, швидко відповідати на важкі питання або євангелізувати величезні натовпи людей. Але кожен може бути ласкавою людиною.

Як цього досягти? Через молитву. Молитва – єдине, що може пом’якшити наше серце. “Поклади, Господи, сторожу на уста мої, стережи двері губ моїх! Не дай нахилятися серцю моєму до речі лихої” (Пс. 140:3-4).

У цьому світі, де в багатьох охолонула любов, однією з найбільш корисних і важливих речей, що ми можемо запропонувати іншим є доброта, що ллється прямо з Божого серця.