Я помітила, що коли мій чоловік грає на губній гармошці в групі прославлення, то інколи заплющує очі. Він каже, що це допомагає йому зосередитись, щоб найкраще звучав загальний спів і найкраще прославлявся Бог.

Деякі люди запитують, чи справді очі мають бути закриті під час молитви. З огляду на те, що ми можемо молитись у будь-який момент і у будь-якому місці, в деяких випадках важко буде робити це з заплющеними очима – особливо, коли ми кудись ідемо, сапаємо на городі або керуємо машиною!

Не існує також правил, в якому положенні має бути наше тіло, коли ми розмовляємо з Богом. Коли цар Соломон молився під час посвячення храму, то схилив коліна “і простяг свої руки до неба” (2 Хр. 6:13). В Біблії говориться про три положення під час молитви: стоячи (Лк. 18:10-13), на колінах (Еф. 3:14) і розпростершись ниць (Мт. 26:39).

Як би ми не молились – стоячи перед Богом або на колінах, здіймаючи руки до неба або заплющивши очі, щоб краще зосередитись на спілкуванні з Ним, – головним є не положення нашого тіла, а стан нашого серця. Все, що ми робимо, відображає стан нашого серця (Пр. 4:23). Отже, нехай наші серця схиляються перед нашим люблячим Богом в поклонінні, вдячності та смиренні. Адже ми знаємо, що “уші Його наставлені на слухання молитви” (2 Хр. 6:40).