Марк розповів про епізод, який мав місце в його дитинстві: машина батьків зламалась у той момент, коли в них закінчувалися кошти. Батько зібрав сім’ю, щоб розповісти про фінансову кризу. Потім, зробивши паузу, помолився і попросив усіх чекати від Бога відповіді.

Бог допоміг неочікуваним чином: один друг відремонтував машину; несподівано прийшов від когось чек; біля дверей дому з’явився пакет з їжею. Тепер було дуже легко славити Бога. Але вдячність була народжена в часи кризи.

Псалом 56 містить багато духовних істин, що надихають співати Господу. Коли Давид проголошує: “Піднесися ж, о Боже, над небо, а слава Твоя над всією землею!” (Пс. 56:12) – в уяві виникає картина прекрасного нічного неба і спів прославлення в скинії. Та насправді цей псалом народився в жахливих обставинах, коли Давид ховався в печері.

“Знаходжуся я серед левів”, – писав псалміст. Ці “люті звірі” мали “зуби − як спис той та стріли, а їхній язик − гострий меч” (Пс. 56:5). Хоча Давид був оточений ворогами, однак він зміг написати вражаючі слова: “Моє серце зміцнилося, Боже… я буду співати та славити Тебе!” (Пс. 56:8).

Яка б криза не спіткала нас сьогодні, ми завжди можемо звернутися за поміччю до Бога і прославити Його за те, що Він має безліч шляхів допомогти нам самим неочікуваним чином.