По дорозі на роботу я слухала пісню, в якій були такі слова: “Якби ти міг повернути час назад і знав би те, що знаєш тепер, що б ти сказав собі в молодості?” Я слухала цю пісню й думала про ті мудрі речі, попередження й поради, які могла б запропонувати собі в юності. В житті кожного з нас наступає такий момент, коли ми починаємо замислюватись над тим, що б ми зробили інакше, якби могли почати все спочатку.

Але ця пісня вказує також на те, що наше минуле – навіть якщо й сповняє нас жалем – сформувало нас такими, якими ми є тепер. Ми не можемо повернути роки й змінити свої рішення та їх наслідки. Але, хвала Богу, ми не приречені все життя нести важкі тягарі колишніх помилок. І це завдяки тому, що Ісус вчинив для нас! Бог “Своєю милістю відродив нас до живої надії через воскресення з мертвих Ісуса” (1 Петр. 1:3).

Господь прощає нас, якщо звертаємося до Нього з вірою та щирим каяттям. Він не лише прощає, але й робить нас цілком новими людьми, розпочавши процес неухильної духовної трансформації (2 Кор. 5:17). Незалежно від того, що ми вчинили або не вчинили в минулому, ми отримуємо прощення завдяки тому, що Ісус вчинив для нас. Тепер можемо рухатись вперед, намагаючись найкраще прожити земне життя й очікуючи вічного життя з Христом. У Ньому ми маємо свободу!