Якщо людина не має позитивної кредитної історії, але бажає взяти позику для придбання будинку чи машини, то банки бояться брати на себе фінансовий ризик. В таких випадках замало однієї обіцянки сумлінно виплачувати борг. Потенційний позичальник зазвичай змушений шукати когось, хто має позитивну кредитну історію і погодився б поставити свій підпис на договорі. Це означає: той, хто поручився, гарантує вчасну й цілковиту виплату позики.

Коли хтось нам щось обіцяє – у сферах фінансових, шлюбних та інших, – ми очікуємо, що обіцянки будуть виконані. Ми також чекаємо і від Бога дотримання Його обітниць. Коли Господь пообіцяв Аврааму благословення й численне потомство (Євр. 6:14; Бут. 22:17), Авраам повірив, що Бог дотримається Своєї обіцянки. Господь є Творцем усього існуючого. Ніхто не переважає Його величчю, отже, ніхто не може бути для Нього поручителем. Він сам є Гарантом виконання Своїх обітниць.

Авраам довго чекав народження свого сина (Євр. 6:15) і не міг власними очима побачити всю незчисленну кількість своїх нащадків, але Бог виконав Свою обітницю і довів Свою вірність. Тож, коли Він пообіцяв нам Свою постійну присутність (Євр. 13:5), гарантовану безпеку (Ів. 10:29) і велику втіху (2 Кор. 1:3-4), можемо теж покластися на вірність та надійність Його Слова.