Під час прогулянки з подругою ми розмовляли про нашу любов до Біблії. І мене здивували її слова: “О, я не дуже люблю Старий Заповіт. Там важкі тексти, багато помсти… Мені потрібен лише Ісус!”

Можливо, ці слова знаходять в нас відгук, коли читаємо Книгу пророка Наума. Наприклад, такий текст як: “Палкий Бог, і мстивий Господь, Господь мстивий та лютий” (Наум. 1:2) може лякати нас. Однак вже наступний вірш сповняє нас надією: “Господь довготерпеливий і великої потуги” (Наум. 1:3).

Коли ми глибше досліджуємо тему Божого гніву, то розуміємо, що найчастіше Бог виявляє його для захисту Свого народу або заради Свого Ймення. Завдяки Своїй безмірній любові, Він прагне справедливості, виправлення кривди і спасіння тих, хто звертаються до Нього. Цей заклик Бога навернутись до Нього ми бачимо не лише у Старому Заповіті, але й у Новому Заповіті: Бог послав Свого Сина, щоб Він став жертвою за наші гріхи.

Можливо, ми не завжди розуміємо деякі таємничі моменти в характері Бога, але можемо довіряти Йому з вірою, що Він не лише чинить правду, але й є джерелом всієї любові. Для нас нема причини боятися Бога, бо “Він є добрий Господь, пристановище Він у день утиску, і знає Він тих, хто на Нього надіється!” (Наум. 1:7).