Коли ми з дружиною Марлен були у Лондоні, один друг влаштував нам екскурсію до Скай Гардена – до саду на даху 35-поверхового будинку в діловому районі міста. На платформі зі скляними стінами й дахом красувались рослини, дерева, квіти. Але найбільше нашу увагу привернула панорама міста. З висоти 200 метрів ми милувалися кафедральним собором святого Павла, лондонським Тауером та іншими пам’ятками. То було справжнє видовище, яке нагадало нам про деякі духовні уроки.

Все, що з нами трапляється, для Бога – довершена панорама. Псалміст писав: “Бо споглянув Він із високости святої Своєї, Господь зорив на землю з небес, щоб почути зідхання ув’язненого, щоб на смерть прирокованих визволити” (Пс. 102:19-20).

Подібно до тих страждальців, що описані у Псалмі 102, ми теж інколи почуваємося наче у в’язниці суворої реальності й зітхаємо у відчаї. Але Бог бачить наше життя від початку до кінця. Його ніколи не захоплюють зненацька несподівані для нас речі. Псалміст надіявся, що Бог, Який все чудово бачить з висоти, зрештою врятує і звільнить тих, що “на смерть прироковані” (Пс. 102:20, 27-28).

У важких обставинах пам’ятайте: ми можемо не знати, що на нас чекає, але Бог знає все. Отже, можемо покладатися на Нього у будь-який момент на шляху, що перед нами.