“Маєш слухатися мене, бо я твій брат!” Цю вимогу неподалік від мого дому озвучив стурбований хлопець, чий менший брат відходив занадто далеко і цим змушував старшого брата непокоїтися. Було очевидно, що старша дитина правильно оцінювала ситуацію.

Як часто ми відхиляємо мудрі поради своїх братів та сестер? Якщо ви коли-небудь змушені були пожинати наслідки свого непослуху, нехтуючи мудрі поради старших, то ви не самотні. Для нас, віруючих в Ісуса Христа, одним із найбільших джерел духовної допомоги є родина – ті, хто через спільну віру в Господа мають з нами духовну єдність. Така родина включає зрілих чоловіків та жінок, що люблять Бога і одне одного. Подібно цьому маленькому братику з моєї вулиці, ми інколи потребуємо слів попередження або виправлення, щоб нас знову повернути на правильний шлях. Це особливо важливо, коли ми когось образили або хтось образив нас. Правильні речі не завжди легко робити. Однак слова Ісуса Христа, що записані в Євангелії від Матвія 18:15-20, навчають, як потребуємо діяти, коли в нашій духовній родині трапляються кривди.

На щастя, наш благий Небесний Отець помістив у наше життя тих, хто спроможні допомогти нам вшановувати Його та інших людей. І коли ми прислухаємося до них, справи в наших родинних стосунках поліпшуються (Мт. 18:15).