Тереза Прекерова була ще підлітком, коли нацисти захопили її рідну Польщу на початку Другої світової війни. Розпочинався Голокост. Зникали її сусіди-євреї, яких заарештовували нацисти. Тому Тереза з іншими поляками, ризикуючи життям, почала рятувати євреїв з Варшавського гетто. Тереза стала однією з перших істориків, які описували війну та Голокост. Її мужнє протистояння цьому нашестю зла стало причиною появи її ймення у списку “Праведників народів світу”, що знаходиться у меморіалі Голокосту “Яд ва- Шем” в Єрусалимі.

Щоб протистояти злу, потрібна мужність. Апостол Павло писав до церкви в Ефесі: “Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби” (Еф. 6:12). Ніхто з нас неспроможний самотужки чинити супротив такому невидимому ворогу, тому Бог спорядив нас усіма духовними ресурсами (повною Божою зброєю), щоб спроможні були “стати проти хитрощів диявольських” (Еф. 6:11).

Які випадки потребують від нас мужньої опозиції? Це може бути боротьба з кривдою або заступництво за пригноблених та слабких. Якої б форми не набував конфлікт, можемо бути мужніми, тому що Господь забезпечив нас усім необхідним для протистояння злу.