Розмовляючи по телефону зі своєю подругою, що жила недалеко від моря, я почула крик чайок і висловила з цього приводу захоплення. “Гидотні створіння”, – відповіла подруга, тому що для неї вони створювали щоденну загрозу. Особисто я відчуваю те ж саме до лисиць, бо не вважаю їх милими створіннями.

Про лисиць згадується у книзі Пісня над піснями, де розповідається про любов між чоловіком та жінкою і – як вважають деякі коментатори – про любов між Богом та Його народом. Наречена попереджає про маленьких лисенят і прохає свого нареченого відловити їх (Пісн. 2:15). Адже лисиці, охочі до виноградників, могли знищити ці тендітні рослини. Мріючи про майбутнє спільне життя, наречена дбає, щоб жодні шкідники не заважали їхньому заповіту кохання.

Які “лисиці” в житті можуть заважати нашим стосункам з Богом? Я, наприклад, часто не можу відмовити людям у різних проханнях, через що почуваюся наче у пастці й нервую. А ще мене може переповняти відчай та гнів, коли стаю свідком серйозних конфліктів між людьми. Коли ж прошу Господа зменшити негативний вплив “лисиць” – тих, що сама впустила у своє життя, і тих, що “вдерлися” без дозволу, – то вчуся більше довіряти Богу й любити Його.

А як щодо вас? Як Бог допомагає вам у боротьбі з тими речами, що заважають вашим стосункам з Ним?