Анна Франк відома своїм щоденником, в якому описувала, як її сім’я протягом Другої світової війни ховалась від нацистів. Коли пізніше вона опинилася у нацистському таборі смерті, люди навколо казали, що “її сльози не просихали” – так їй було шкода інших. Тому її присутність “була справжнім благословенням для всіх, хто її знали”. Це спонукало вченого Кеннета Бейлі сказати, що Анна Франк ніколи не виказувала “втоми від співчування”.

В цьому занапащеному світі стільки страждань, що можуть огрубіти серця навіть найбільш співчутливих серед нас. Але цього не було в характері Ісуса Христа. В Матвія 9:35-36 написано: “І обходив Ісус всі міста та оселі, навчаючи в їхніх синагогах, та Євангелію Царства проповідуючи, і вздоровлюючи всяку недугу та неміч усяку. А як бачив людей, змилосерджувався Він над ними, бо були вони змучені та розпорошені, як ті вівці, що не мають пастуха”.

Наш світ потерпає не лише через матеріальні проблеми, але й через великий духовний голод. Ісус Христос прийшов для того, щоб задовольнити наші духовні потреби (Мт. 9:37-38). Він молився, щоб Отець підняв ще багатьох робітників, які могли б відповісти на потреби тих, хто страждають від самотності, гріха й хвороб. Нехай Господь дасть нам таке серце, щоб могли виявляти співчуття й турботу до страждаючих.