Сховані скарби. Цей вислів звучить наче з якоїсь дитячої книжки. Але дивак-мільйонер Форест Фенн стверджує, що десь у Скелястих Горах заховав скриньку із золотом та ювелірними виробами на загальну суму в 2 мільйони доларів. Чимало людей вирушили на їх пошуки. Чотири чоловіки навіть загинули, намагаючись знайти ці сховані скарби.

Автор Книги Приповістей пропонує переконливу причину зупинитися й розважити: “Чи дійсно будь-які скарби варті таких відчайдушних пошуків?” В 4-му розділі Книги Приповістей батько, даючи настанови своєму синові щодо правильного життя, вказує на мудрість як на скарб, який варто знайти за будь-яку ціну (в. 8-12). Він навчав, що мудрість проведе його крізь життя; оберігатиме від падіння й зрештою увінчає славою. Через сотні років Яків – один із послідовників Ісуса – також вказував на важливість мудрості. Він писав: “А мудрість, що зверху вона, насамперед чиста, а потім спокійна, лагідна, покірлива, повна милосердя та добрих плодів, безстороння та нелукава” (Як. 3:17). Якщо прагнемо мудрості, то отримаємо й решту чудових речей у нашому житті.

Шукати мудрості – це зрештою шукати Бога, Який є джерелом всілякої мудрості й розуміння. І ця мудрість, що сходить згори, цінніша за всі заховані скарби, що лише можна уявити.