Ті, хто зростав з Вільямом Кері (1761–1834) в англійському селі, імовірно не думали, що він багато чого досягне, однак сьогодні його знають, як батька сучасних місій. Народившись у родині ткачів, він став не надто успішним вчителем і шевцем, однак продовжував вивчати грецьку мову, іврит і латинь. Через багато років він здійснив свою мрію, ставши місіонером в Індії. Проте він зазнав труднощів, включаючи смерть своєї дитини, проблему з психічним здоров’ям у дружини і багаторічну байдужість тих, кому служив.

Що допомагало йому попри труднощі перекласти всю Біблію на шість мов, а окремі її частини – на двадцять дев’ять інших мов? “Я можу тяжко працювати, – казав він. – Я можу бути наполегливим у будь-якому занятті”. Він присвятив себе служінню Богу.

Саме про таку постійну відданість Христу говорив автор Послання до євреїв. Він закликав читачів “не розлінитися” (Євр. 6:12) і “виявляти таку саму завзятість… аж до кінця” (в. 11) у прагненні прославляти Бога. Він запевнив, що Бог “не є… несправедливий, щоб забути діло ваше та працю любови, яку показали” (в. 10).

Під кінець свого життя Вільям Кері розмірковував, як Бог постійно задовольняв його потреби. “Він ніколи не порушив Свою обітницю, і я не можу припинити служити Йому”. Нехай Бог допоможе також і нам служити Йому щоденно.