Під час Великої депресії в Сполучених Штатах Америки відомий фотограф Доротея Ланж зробила знімок Флоренс Оуен Томпсон та її дітей. Ця відома фотографія під назвою “Мати-переселенка” є картиною материнського відчаю через наслідки поганого врожаю гороху. Ланж зробила це фото в місті Ніпомо (штат Каліфорнія), коли працювала для Адміністрації фермерської безпеки, намагаючись сповістити про потреби доведених до відчаю сезонних працівників на фермах.

Книга Плач Єремії представляє іншу картину відчаю – відчаю Юди через руйнування Єрусалима. Перед тим, як військо Навуходоносора знищило місто, народ через облогу зазнав голоду (2 Цар. 24:10-11). Хоча страждання було наслідком багаторічної непокори Богу, пророк звертається до Господа і просить помилувати Свій народ (Плач 2:11-12).

Автор Псалма 106 також змальовує скрутний час в історії Ізраїля під час блукань народу в пустелі (вв. 4-5), однак увага зосереджена на дії, яку треба робити у важкі часи: “В недолі своїй вони Господа кликали” (в. 6). І який чудовий результат: “Він визволяв їх від утисків їхніх!”

Ви в розпачі? Не мовчіть. Кличте до Бога. Він чує і чекає, аби відродити вашу надію. Хоча Бог не завжди виводить нас зі складних ситуацій, Він обіцяє завжди бути з нами.