У кожної монети є дві сторони. Лицьова сторона називається аверсом (розмовна назва – “орел”), на якій зображений герб держави або портрет правителя. Зворотний бік монети називається “реверсом” (просторічна назва – “решка”). Зазвичай на реверсі розміщується номінал монети.

Молитва Ісуса Христа у Гефсиманському саду так само має дві “сторони”. У найтяжчі години Свого життя, в ніч перед Своєю смертю на хресті, Ісус молився: “Отче, як волієш, – пронеси мимо Мене цю чашу! Та проте – не Моя, а Твоя нехай станеться воля” (Лк. 22:42). Слова Христа “пронеси мимо… цю чашу” свідчать про щиросердість молитви. Він відкриває Своє особисте бажання: “Ось, що Я хочу”.

Потім Ісус “перевертає монету”, промовляючи: “Не Моя… воля”. Це сторона відмови. Відмова від Себе на користь Бога починається з простого запитання: “Боже, що хочеш Ти ?”

Ця “двостороння” молитва міститься також в Євангелії від Матвія 26, в Євангелії від Марка 14 і згадується в Євангелії від Івана 18. Господь Ісус молився двома “сторонами” молитви, балансуючи між ними: “Пронеси мимо цю чашу (що Я хочу, Боже), втім нехай буде не Моя воля (що Ти хочеш, Боже?)!”

Дві сторони Ісуса. Дві сторони молитви.