Що потрібно для того, щоб почати революцію? Зброя? Бомби? Партизанська війна? В кінці 1980-х років в Естонії її викликали пісні. Рух почався зі співу патріотичних пісень після того, як народ десятиліттями жив під тягарем радянської окупації. Ці пісні породили “Співочу революцію”, яка зіграла важливу роль у поверненні незалежності Естонії в 1991 році.

“Це була ненасильницька революція, яка скинула насильницьке правління, – сказано на сайті, який описує цей рух. – Для естонців спів завжди був основною об’єднуючою силою, в той час як вони п’ятдесят років перебували під радянським управлінням”.

Музика може допомагати нам проходити важкі часи. Можливо, через це ми так охоче ототожнюємо себе з написаним у псалмах. Відчуваючи темну ніч у своїй душі, псалмоспівець сказав: “Чого, душе моя, ти сумуєш, і чого ти в мені непокоїшся? Май надію на Бога, бо я Йому буду ще дякувати за спасіння Його” (Пс. 41:6). Саме в період глибокого розчарування Асаф, лідер поклоніння, нагадував собі: “Поправді Бог добрий Ізраїлеві, Бог – для щиросердих” (Пс. 72:1).

Коли труднощі прийдуть до нас, приєднаймося до авторів псалмів і влаштуймо “співочу революцію” своїм серцям. Така революція скине тиранію відчаю та збентеження і встановить владу впевненості в Божій великій любові і вірності.