У своїй книзі “Невгамовна віра” богослов Річард Моу говорить про необхідність пам’ятати уроки минулого. Він цитує соціолога Роберта Белла, який сказав: “Здорові нації мають бути «громадами пам’яті»”. Белла поширив цей принцип на інші соціальні відносини, наприклад, на родини. Спогади є важливою складовою життя в громаді.

Біблія також навчає нас цінувати спільні спогади. Святкування Пасхи мало нагадувати ізраїльтянам про Божий порятунок народу від єгипетського рабства (дивіться Вих. 12:1-30). Єврейський народ і досі у всьому світі щовесни повертається до цих спільних спогадів.

Пасха має велике значення і для послідовників Ісуса Христа, тому що вона завжди нагадує про хресну смерть Месії. Ісус запровадив Свій стіл спогадів саме під час святкування Пасхи, в ніч перед розп’яттям. В Євангелії від Луки 22:19 записано: “Узявши ж хліб і вчинивши подяку, поламав і дав їм, проказуючи: «Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене»”.

Кожного разу, збираючись за Господнім столом причастя, ми згадуємо, що Христос врятував нас від рабства гріха і дарував нам вічне життя. Нехай рятівна любов Ісуса нагадує нам, що Його хрест гідний наших спільних спогадів.