Будучи учнем середньої школи, Патрік Айрленд вперше відчув, що Бог його для чогось обрав. Однак для чого? Пізніше, виживши після масового вбивства в Колумбійській школі (штат Колорадо), коли було вбито тринадцять чоловік і двадцять чотири поранено, включаючи Патріка, він знайшов відповідь.

Під час тривалого лікування Патрік усвідомив, що образа завдає ще більше ран. Бог йому показав, що для прощення важливо зосереджуватися не на тому, що інші нам зробили, а на вчиненому для нас Ісусом. Слова Христа, промовлені на хресті стосовно Його мучителів: “Отче, відпусти їм, – бо не знають, що чинять вони” (Лк. 23:34), – це здійснення пророцтва священика Захарія про Ісусове прощення (Лк. 1:77). Приклад Ісуса показав призначення для Патріка, і через двадцять років після трагедії він сказав: “Можливо, я був обраний, щоб прощати”.

Хоча більшість із нас не зазнають таких нещасть, як потерпілі в штаті Колорадо, проте всі ми так чи інакше стикаємося з несправедливістю. Зрада чоловіка або дружини. Бунт дитини. Зловживання роботодавця. Як рухатися далі? Можливо, подивитися на приклад Спасителя. Він простив Своїм кривдникам. Саме завдяки прощенню Ісуса ми отримали спасіння, в тому числі здатність прощати інших. Подібно Патріку, ми можемо прийняти рішення звільнитися від гіркоти і відкрити серця для прощення.