Що б ви обрали – гірськолижний відпочинок у Швейцарії чи порятунок дітей від небезпеки у Празі? Звичайний чоловік, якого звали Ніколас Вінтон, вибрав останнє. У 1938 році назрівала війна між Чехословаччиною та Німеччиною. Відвідавши табори біженців у Празі, де євреї жили в жахливих умовах, Ніколас відчув внутрішній поклик розробити план допомоги. Він зібрав гроші, аби ще до початку Другої світової війни безпечно перевезти з Праги до Великої Британії сотні дітей, про яких би потурбувались у британських родинах.

Його вчинок – приклад виконання заклику, який міститься у Псалмі 81: “Оправдайте убогого та бідаря” (в. 3). Асаф, автор псалма, хотів спонукати народ до захисту нужденних: “Порятуйте нужденного та бідака, збережіть з руки несправедливих” (в. 4). Подібно до Ніколаса, який невтомно намагався врятувати дітей, псалмоспівець говорив від імені тих, хто не міг себе захистити – бідних та овдовілих, які потребували справедливості та захисту.

Ми всюди бачимо людей, які опинилися у скруті через війну, урагани та інші труднощі. Ми не можемо вирішити кожну проблему, однак ми здатні з молитвою подумати над тим, як можна допомогти в обставинах, які Бог допускає у нашому житті.