Я не пам’ятаю всіх подробиць стосовно мого навчання в автошколі. Однак мені чомусь добре запам’ятався акронім, який ми вивчали.

Акронім розшифровувався так: Сканувати, Визначати, Передбачати, Вирішувати і Виконувати; нас вчили постійно здійснювати цей процес. Ми мали сканувати дорогу, визначати ризики, передбачати можливі наслідки цих ризиків, вирішувати , як на них реагувати і за необхідності виконувати цей план. Це була стратегія свідомого уникнення аварій.

Цікаво, як цю ідею можна застосувати до духовного життя. Апостол Павло писав віруючим в Ефесі: “Отож, уважайте, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі” (Еф. 5:15). Павло розумів, що перед ефесянами стояли певні ризики – старі звички, які суперечили новому способу життя в Ісусі Христі (вв. 8, 10-11). Отже, він закликав зростаючу церкву бути уважною.

Фраза “уважайте, щоб поводитися обережно” дослівно означає “дивіться, як ви ходите”. Тобто озирайтеся. Помічайте ризики та уникайте пасток пияцтва та розпусти (в. 18). Натомість треба прагнути пізнання Божої волі для свого життя (в. 17) та разом з іншими віруючими славити Бога (вв. 19-20).

З якими б ризиками ми не зіткнулися або які б помилки ми не зробили, ми можемо мати нове життя в Христі, навчаючись все більше покладатися на Його безмежну силу і благодать.