Нещодавно я прочитав купу листів періоду Другої світової війни, які мій батько писав моїй матері. Він був у Північній Африці, а вона – у Західній Віргінії. Тато, другий лейтенант армії США, мав завдання переглядати листи солдатів з метою недопущення, аби конфіденційна інформація потрапила до ворогів. Забавно було побачити на його листах дружині печатку з написом “Перевірено другим лейтенантом Джоном Бреноном”. Він повинен був перевіряти навіть власні листи!

Нам всім корисна самоцензура. Біблійні автори неодноразово вказують на важливість ретельної самоперевірки з метою виявлення того, що неправильне і не шанує Бога. Псалмоспівець Давид, наприклад, молився: “Випробуй, Боже, мене, – і пізнай моє серце… і побач, чи не йду я дорогою злою” (Пс. 138:23-24). Пророк Єремія казав наступне: “Пошукаймо доріг своїх та дослідімо, і вернімось до Господа” (Плач 3:40). Апостол Павло, говорячи про стан нашого серця під час причастя, зазначив: “Нехай же людина випробовує себе” (1 Кор. 11:28).

Святий Дух може нам допомогти відвернутися від усього того, що не до вподоби Господу. Отже, перед тим, як поринути у справи, зупинімось, щоб попросити у Господа допомоги для перевірки свого серця.