У 2018 році південноафриканцю Фреді Блому виповнилося 114 років. Він визнаний найстарішою людиною у світі. Народившись у 1904 році, коли брати Райт спорудили літак Флайєр-2, він пережив дві Світові війни, апартеїд і Велику депресію. На запитання про секрет його довголіття Блом лише знизує плечима. Він, як і багато інших людей, не завжди дотримувався здорового способу життя і харчування. Блом так пояснює своє дивовижне здоров’я: “Є лише одна причина – це Бог. У Ньому вся сила… Він мене підтримує”.

Твердження Блома нагадує слова, які Бог промовив Ізраїлю, коли той занепадав під утиском лютих ворогів: “Зміцню Я тебе, і тобі поможу, і правицею правди Своєї тебе Я підтримаю” (Іс. 41:10). Якими б скрутними не були обставини, якими б мізерними не здавалися шанси на порятунок, Бог запевнив Свій народ, що той перебував під Його люблячою опікою. “Не бійся, з тобою-бо Я, – твердив Він, – і не озирайсь, бо Я Бог твій!” (в. 10).

Незалежно від того скільки нам дано років прожити, різні труднощі завжди можуть постукати в наші двері: проблеми в шлюбі, проблеми з дитиною, жахливі новини від лікаря і навіть гоніння. Втім Бог простягає до нас Свою руку і міцно тримає. Він нас збирає і тримає у Своїй сильній та ніжній руці.