Сигнал відбою – це проста мелодія, яку солдат Збройних сил США грає на трубі в кінці дня і під час поховань. Я була здивована, прочитавши неофіційний текст пісні і виявивши в ній неодноразове повторення фрази: “Бог поруч”. Перед настанням ночі або під час скорботи за близькою людиною пісня надає солдатам чудове запевнення, що Бог знаходиться поруч.

У Старому Завіті звук сурми також нагадував ізраїльтянам, що Бог поруч із ними. Під час святкувань, які були частиною завіту між Богом та ізраїльським народом, євреї повинні були “засурмити в сурми” (Чис. 10:10). Звук сурми нагадував не лише про Божу присутність, але і про те, що в часи потреб народ може до Нього звертатися, і Господь прагне йому допомогти.

Ми також потребуємо нагадування, що Бог поруч. Ми можемо звертатися до Бога в молитві і в пісні. Наші молитви можна порівняти з сурмами, які кличуть Бога на допомогу. Неабияким підбадьоренням слугує запевнення, що Бог завжди чує ці заклики (1 Петр. 3:12). На кожне наше благання Він відповідає запевненням у Своїй присутності, яка нас зміцнює та підтримує в часи життєвих труднощів.