Імовірно, найвідомішим твором Віктора Гюго (1802–1885), поета і романіста часів соціальних та політичних потрясінь у Франції дев’ятнадцятого століття, є роман “ Знедолені ”. Через століття музична адаптація його роману стала одним з найпопулярніших творінь сучасності. І це не дивно. Колись Віктор Гюго сказав: “Музика висловлює те, що не можна висловити словами, і про що неможливо мовчати”.

Псалмоспівці б погодились. Їхні пісні і молитви надають нам відверті роздуми про життя і біль. Вони чіпляють нас за місця, до яких нам складно дістатися. Наприклад, в 6-му Псалмі Давид каже: “Змучився я від стогнання свого, щоночі постелю свою обмиваю слізьми, сльозами своїми окроплюю ложе своє” (Пс. 6:7).

Той факт, що Святе Письмо містить такі відверті пісні, слугує для нас великим підбадьоренням і спонукає приносити свої страхи до Бога, Який дарує нам утіху і допомогу. Він з радістю приймає нас, коли ми приходимо до Нього зі щирим серцем.

Якщо нам бракує слів, музика допомагає нам висловити свої почуття. Що б ми не робили – співали, молилися чи безмовно благали, – Бог досягає найпотаємніших місць наших сердець і дарує нам Свій мир.