Маленький біблійний коледж на півночі Гани не вражав. То була шлакобетонна будівля з металевим дахом, де навчалася невелика група студентів. Однак Боб Хейс присвятив себе навчанню цих студентів. Він довірив їм керівні ролі і заохочував проповідувати та навчати, навіть якщо вони втратять бажання це робити. Боб вже помер, однак тепер у Гані існує багато церков, шкіл і два біблійних інститути. Усе це засновано випускниками тієї маленької школи.

Під час правління царя Артаксеркса (465–424 рр. до Р. Х.) священик Ездра зібрав групу юдейських вигнанців, щоб разом повернутися до Єрусалима. Однак серед них не виявилося левітів (Езд. 8:15), які були потрібні для служіння. Отже, він доручив лідерам привести “служителів для дому нашого Бога” (в. 17). Після того, як вони виконали його доручення (вв. 18-20), Ездра оголосив спільний піст і молитву (в. 21).

Ім’я Ездри означає “помічник”; саме ця риса має бути основною для гарного керівника. Під молитовним проводом Ездри в Єрусалимі відбулося духовне пробудження (див. Езд. 9–10). Для цього лідери потребували лише підбадьорення і мудрого керівництва.

Саме так функціонує Божа церква. Отримуючи від наставників підбадьорення, ми вчимося робити те саме для інших, а наслідки цього процесу відчуватимуться і після нас. Добре зроблена для Бога праця лишатиметься вічно.