Гаррієт Табмен була однією з великих американських героїнь дев’ятнадцятого століття. Виявляючи дивовижну сміливість, вона допомогла здобути свободу понад трьомстам рабам, після того як сама втекла з рабства, перебравшись на територію північних штатів Америки, де панувала свобода. Не задовольняючись лише власною свободою, Гаррієт дев’ятнадцять разів поверталася до рабовласницьких штатів, щоб привести до свободи друзів, родину і просто незнайомців, іноді пішки йдучи з ними аж до Канади.

Що спонукало Табмен до таких сміливих вчинків? Будучи глибоко віруючою людиною, вона колись зауважила: “Я завжди казала Богу, що буду міцно за Нього триматися, а Він буде мене вести”. У звільненні людей від рабства вона покладалася на Божий провід, і саме цим пояснювався її успіх.

Що означає “міцно триматися” за Бога? Текст у пророцтві Ісаї показує, що насправді це Господь нас міцно тримає за руку. Бог через пророка Ісаю говорить: “Я – Господь, Бог твій, що держить тебе за правицю й говорить до тебе: Не бійся, – Я тобі поможу!” (Іс. 41:13).

Гаррієт міцно трималася за Бога, і Він її вів. Перед якими труднощами ви опинилися? Міцно тримайтеся за Бога, Який “держить” вашу руку і ваше життя. “Не бійтесь”. Він допоможе.