Складно займатися фермерством у місцевості, де бракує прісної води. Для вирішення цієї проблеми компанія “Seawater Greenhouse” створила щось нове, а саме “освіжаючі теплиці”, розмістивши їх у африканському Сомаліленді та в інших країнах з подібним кліматом. За допомогою насосів, які працюють на сонячній енергії, по стінах теплиці з гофрованого картону перекачується морська вода, сіль якої осідає на панелях, а більший об’єм вже прісної води випаровується всередині, утворюючи вологе середовище, придатне для вирощування фруктів та овочів.

Через пророка Ісаю Бог також пообіцяв зробити щось “нове”: надати Ізраїлю “в пустині річки” (Іс. 43:19). Це нове чудо кардинально відрізняється від того, що Він раніше зробив заради порятунку Свого народу від єгипетського війська. Пам’ятаєте, що відбулося з Червоним морем? Бог хотів, аби народ згадав про минуле і водночас помічав Його теперішню участь у житті народу (в. 18). “Ось зроблю Я нове, тепер виросте. Чи ж про це ви не знаєте? Теж зроблю Я дорогу в степу” (в. 19).

Погляд у минуле може зміцнити нашу віру в Божу турботу. Але надмірне занурення в минуле засліплює, заважаючи побачити дію Божого Духа в теперішній час. Просіть Бога показати вам, як Він діє в сьогоденні, підтримуючи, оновлюючи і захищаючи свій народ.