За китайською легендою, коли Цай Вен втратив одного зі своїх скакунів, його сусід висловив жаль стосовно цієї втрати. Однак Цай Вен не виявив хвилювання. Він сказав: “Хто знає, може це мені тільки на краще?” Несподівано загублений кінь повернувся додому разом з іншим конем. Коли сусід привітав Цай Вена з такою знахідкою, той відповів: “Хто знає, може це мені тільки на шкоду?” І справді, його син, об’їжджаючи нового коня, зламав ногу. Це здавалося нещастям, допоки до села не прибули військові, щоб узяти на війну всіх здорових чоловіків. Його сина не взяли на війну через травму, що, зрештою, врятувало його від смерті.

Ця китайська історія навчає, що труднощі можуть бути прихованим благословінням і навпаки. Ця стародавня мудрість дуже нагадує сказане в Книзі Еклезіяста: “Хто знає, що добре людині в житті?” (Екл. 6:12). Жоден із нас не знає, що нас очікує в майбутньому.

Труднощі, зрештою, можуть справити позитивний вплив, а процвітання – завдати шкоди.

Кожен день надає нові можливості, радощі, труднощі або страждання. Ми, Божі улюблені діти, можемо покладатися на Його суверенність і довіряти Йому в добрі та в погані часи. “Одне й друге вчинив Бог” (Екл. 7:14). Він перебуває з нами в усіх життєвих подіях та обіцяє потурбуватися про нас.