У книзі “ Дивовижно створені ”, написаній у співавторстві з Філіпом Янсі, доктор Пол Бренд сказав: “Серце колібрі важить долю унції і досягає восьмиста ударів за хвилину; серце синього кита важить півтони і досягає лише десяти ударів за хвилину, які можна чути на відстані двох миль. У порівнянні з попередніми прикладами, людське серце здається менш функціональним, втім воно безперервно виконує свою роботу, досягаючи ста тисяч ударів за день (65-70 ударів за хвилину), аби ми прожили сімдесят років і більше”.

Дивовижне серце настільки зміцнює нас упродовж життя, що стало метафорою нашого внутрішнього духовного стану. Втім буквальні і метафоричні серця можуть давати збій. Що ж нам робити?

У 72-му Псалмі псалмоспівець Асаф, лідер поклоніння в Ізраїлі, зазначив, що справжню силу дає Господь Бог. Він написав: “Гине тіло моє й моє серце, та Бог – скеля серця мого й моя доля навіки” (в. 26). Асаф правий. Нашою найбільшою і вічною силою є Живий Бог, Творець неба і землі, і Його досконала сила безмежна.

Нехай кожен із нас в часи труднощів і випробувань пізнає на досвіді те, чому навчився Асаф: Бог – сила наших сердець. З цією силою ми можемо бути спокійні кожного дня.