У творах Мікеланджело відображено багато епізодів із життя Ісуса Христа. Один із них був водночас і важливим і простим. У 1540-х роках Мікеланджело намалював п’єту (зображення матері Ісуса, яка тримає мертве тіло Христа) для своєї подруги Вітторії Колонні. На малюнку крейдою зображена Марія, яка, тримаючи мертве тіло свого Сина, дивиться в небеса. Хрест позаду Марії осявається променем зі словами з “Божественної комедії” Данте: “Вони не думають про велику ціну крові”. Мікеланджело висловив глибоку думку: розмірковуючи над смертю Ісуса, треба думати про ціну, яку Він сплатив.

Ціна, сплачена Христом, відображена в Його передсмертному вигуку: “Звершилось!” (Ів. 19:30). Грецький термін “телестай”, вжитий до слова “звершилось”, мав декілька значень: сплачений рахунок, виконане завдання, принесена жертва, довершений шедевр. Усі ці значення можна застосувати до того, що Ісус вчинив заради нас на хресті! Можливо, саме через це апостол Павло написав: “А щодо мене, то нехай нічим не хвалюся, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, що ним розп’ятий світ для мене, а я для світу” (Гал. 6:14).

Готовність Ісуса померти заради нас є вічним доказом великої Божої любові до нас. Розмірковуючи над ціною, яку Він сплатив, радіймо Його любові і дякуймо за хрест.