Вона ймовірно була найбільшою “коровою відбувайлом” в історії. Невідомо, як її звали, однак корову місіс О’Лірі звинуватили у спричиненні Великої чиказької пожежі в 1871 році, через яку без даху над головою залишився кожний третій мешканець міста. Через сильний вітер, що дув поміж дерев’яних споруд, вогонь палав три дні, забравши життя близько трьохсот людей.

Роками вважалося, що пожежа почалася тоді, коли корова перекинула ліхтар, який залишили в сараї. Через 126 років після додаткового вивчення ситуації поліцейський і пожежний департаменти виправдали корову та її власників, вказавши на необхідність звернути увагу на дії сусіда.

Встановлення справедливості часто потребує часу, і Писання визнає, наскільки складним може бути її очікування. У Псалмі 12 чотири рази повторюється питання: “Доки?” “Доки, Господи, будеш мене забувати назавжди, доки будеш ховати від мене обличчя Своє? Як довго я буду складати в душі своїй болі, у серці своїм – щодня смуток? Як довго мій ворог підноситись буде над мене?” (вв. 2-3). Втім Давид все одно знаходить підставу для віри та надії: “Я надію на милість Твою покладаю, моє серце радіє спасінням Твоїм!” (в. 6).

Навіть якщо встановлення справедливості затримується, Божа любов ніколи нас не залишає. Богу можна довіряти всю вічність.