“Я не розумію Його планів. Я присвятив Йому все своє життя. І таке сталося!” Ці слова син сказав своїй матері, коли його мрія стати професійним атлетом не справдилася. Хто з нас не зазнавав неочікуваного і повного розчарувань досвіду, що сповнював наші серця відчайдушними вигуками і питаннями? Член родини з незрозумілих причин припиняє спілкуватися; виникають проблеми зі здоров’ям; компанія несподівано переїжджає; трапляється катастрофа, яка повністю змінює життя.

У перших двох розділах Книги Йова змальована череда трагедій і невдач у житті Йова. Якби хтось заслуговував на життя, позбавлене будь-яких проблем, то цією людиною мав би бути він. “І був чоловік цей невинний та праведний, і він Бога боявся, а від злого втікав” (Йов 1:1). Однак життя не завжди розвивається так, як би нам цього хотілося. Це сталося з Йовом, і це може статися з нами. Дружина порадила йому: “Прокляни Бога – і помреш!” (Йов 2:9). Натомість його відповідь була мудрою і повчальною; її можемо повторити і ми, якщо в житті трапляються речі, яких би нам не хотілося зазнати. “Чи ж ми будем приймати від Бога добре, а злого не приймем? При всьому тому Йов не згрішив своїми устами” (в. 10).

Будемо прагнути, щоб наша довіра Богу і наше благоговіння перед Ним залишалися непохитними, навіть якщо ми не розуміємо Його дій у важкий для нас час.