Хіміотерапія зменшила пухлину на підшлунковій залозі мого тестя, однак з часом вона почала рости знову. Постало питання життя і смерті. Він запитав у лікаря: “Можливо, варто спробувати інші ліки або опромінення?”

Перед юдейським народом також постало питання життя і смерті. Змучений від війни і голоду народ міркував, у чому причина його бід – у надмірному ідолопоклонстві чи в його недостатності. Врешті народ вирішив, що треба приносити ще більше жертв ідолам (Єр. 44:17).

Пророк Єремія сказав, що їхня проблема полягала не в нестачі ідолопоклонства, а в наявності його взагалі. Народ сказав пророку: “Щодо слова, що ти говорив до нас Господнім Ім’ям, ми не слухаємо тебе” (в. 16). Єремія відповів: “За те, що кадили ви, і що грішили Господеві, і не слухалися Господнього голосу, і не ходили Законом Його і Його правом та свідоцтвами Його, тому спіткало вас оце зло, як бачите цього дня” (в. 23).

Ми також схильні подвоювати грішні вчинки, які і приводять нас до бід. Проблеми в стосунках? Ми можемо бути ще більш байдужими. Фінансові труднощі? Підемо на додаткові витрати. Нас відкинули в сторону? Ми виявимо таку саму грубість. Однак ідоли, які посприяли появі проблем, не зможуть нас врятувати. Тільки Господь Ісус може допомогти нам впоратися з проблемами, якщо ми до Нього звернемось.