Поліцейський в Атланті запитав у жінки-водія, чи знає вона, чому він її зупинив. “І гадки не маю”, – здивовано відповіла вона. “Мем, ви за кермом писали текстове повідомлення”, – ввічливо відповів їй поліцейський. “Ні, ні!” – запротестувала жінка і, показуючи мобільний телефон, сказала: “Я відправляла електронний лист”.

Використання мобільного телефона для надсилання електронних листів не надає лазівку для порушення закону, який забороняє набирати текст під час водіння! Мета закону – запобігти неуважному водінню.

Ісус Христос звинуватив тогочасних релігійних лідерів у створенні набагато гірших лазівок. “Спритно відкидаєте ви заповідь Божу”, – сказав Він, процитувавши як доказ заповідь: “Шануй батька свого та матір свою” (Мр. 7:9-10). Лицемірно прикриваючись релігійним благочестям, ці заможні лідери нехтували своїми родинами. Вони просто заявили, що їхні гроші – це “дар Богові”, і їм вже не треба допомагати похилим батькам. Однак Ісус швидко визначив суть проблеми: вони порушували “Боже Слово [своїм] переданням” (в. 13). Ці лідери не шанували ані Бога, ані своїх батьків.

Лазівки бувають різними. З їх допомогою ми ухиляємося від виконання обов’язків, пояснюємо егоїстичну поведінку і відкидаємо Божі прямі настанови. Господь Ісус пропонує нам змінити егоїстичні нахили на провід Духа у виконанні добрих настанов Отця.