Побачивши на книжковій полиці у своєї подруги масивну книгу Льва Толстого “Війна і мир”, я сказала, що ніколи повністю не читала цей роман. Марті посміхнулася і відповіла: “Коли я залишила викладацьку діяльність, то отримала цю книгу в подарунок від подруги, яка мені сказала: «Тепер у тебе нарешті буде час її прочитати»”.

Перші вісім віршів третього розділу книги Еклезіястова описують звичний ритм життєвих подій. На якому б етапі життя ми не перебували, нам часто складно знайти час зробити все, що ми хочемо зробити. І щоб мудро використовувати час, корисно мати план (Пс. 89:12).

Для підтримки духовного здоров’я пріоритетним є щоденне проведення часу з Богом. Продуктивна праця приносить нам задоволення (Екл. 3:13). Служіння Богу і допомога іншим людям є важливими для виконання Божого призначення для нас (Еф. 2:10). Відпочинок і дозвілля не є марнуванням часу, навпаки, це сприяє відновленню тіла і духа.

Ми схильні надмірно зосереджуватися на поточному моменті, витрачаючи час на те, що здається важливим тут і зараз. Однак у книзі Еклезіястова 3:11 сказано, що Бог “вічність поклав” у наші серця, нагадуючи, що пріоритет має надаватися вічним речам. Це може допомогти нам зрозуміти найважливіше – Божу вічну перспективу “від початку та аж до кінця”.