Жуки-броненосці відомі своїм міцним панциром, який захищає їх від хижаків. Однак є ще одна особливість, яка робить жуків надзвичайно міцними. Якщо вони опиняються під тиском, їхня тверда зовнішня оболонка розтягується. Наукові експерименти показують, що цей жук може витримати силу тиску, яка приблизно у 40000 разів перевищує вагу тіла комахи.

Надзвичайну стійкість Бог дав також Єремії. Пророк зазнавав сильного тиску, коли виголошував неприємні послання Ізраїлю. Бог обіцяв зробити його “залізним стовпом, і мідяними мурами” (Єр. 1:18). Через це ніщо не могло його знищити, і пророчі слова гучно звучали завдяки Божій присутності і рятівній силі.

За своє життя Єремія зазнав фальшивих звинувачень, арештів, випробувань, побиття і перебування в ямі, проте, незважаючи на все це, він вижив. Єремія залишався стійким навіть попри внутрішню боротьбу. Його переслідували сумніви і смуток. Постійне неприйняття і загроза вавилонського вторгнення лише додавали стресу.

Однак Бог постійно допомагав Єремії, аби його дух і свідоцтво не похитнулись. Якщо ми готові залишити місію, яку нам довірив Бог, або якщо ми готові відступити від життя, сповненого вірою, згадаймо, що Бог Єремії є і нашим Богом. Він може зробити нас міцними, наче залізо, тому що Його сила найкраще виявляється в нашій слабкості (2 Кор. 12:9).