У початковій школі в шотландському місті Грінок три вчительки, які перебували в декретній відпустці, раз у два тижні приносили до школи своїх немовлят, аби учні вчилися з ними взаємодіяти. Гра з маленькими дітьми навчає виявляти емпатію, турботу та розуміння почуттів інших людей. За словами однієї вчительки, часто найбільш сприйнятливими є ті учні, “які взаємодіють на індивідуальній основі”. Вони пізнають, “наскільки це непросто піклуватися про маленьку дитину”, а також вчаться краще розуміти “почуття один одного”.

Вчитися турботі про інших на прикладі дитини – не нова ідея для християн. Ісус прийшов на землю в образі немовляти. Його народження змінило всі уявлення про турботливі стосунки. Першими про народження Христа дізнались пастухи, представники скромної професії, пов’язаної з турботою про слабких та вразливих овечок. Пізніше, коли до Ісуса привели дітей, Він дорікнув учням, які вважали дітей недостойними Його уваги: “Пустіть діток до Мене приходити, і не бороніть їм, – бо таких Царство Боже” (Мр. 10:14).

Ісус “пригорнув [дітей], і поблагословив, на них руки поклавши” (в. 16). Нас також можуть іноді вважати недостойними. Однак Той, Хто немовлям прийшов у цей світ, Христос, з любов’ю приймає нас, навчаючи турботливій силі любові до немовлят та всіх людей.