“Ти це бачиш, брате Тім?” Мій друг, ганський пастор, освітив факелом вирізьблений предмет, що стояв біля землянки. “Це ідол села”, – тихо сказав він. Пастор Сем щовівторка ввечері прибував до цього віддаленого села, аби навчати мешканців Біблії.

У Книзі пророка Єзекіїля показано, як ідолопоклонство згубно вплинуло на юдейський народ. Коли єрусалимські лідери прийшли до пророка Єзекіїля, Бог сказав йому: “Ці мужі допустили своїх божків у своє серце” (Єз. 14:3). Бог не лише застерігав від ідолів, вирізьблених з дерева та каменя. Він показував, що ідолопоклонство – то проблема серця . Ми всі з цим стикаємось.

Біблійний вчитель Елістер Бегг називає ідолом “усе, крім Бога, що ми вважаємо важливим для нашого миру, задоволення або прийняття”. Ідолами для нас можуть стати навіть добрі речі. Якщо ми шукаємо втіху і почуття гідності в чомусь іншому, крім живого Бога, то вдаємось до ідолопоклонства.

Бог закликав: “Наверніться, і відступіть від ваших божків, і від усіх ваших гидот відверніть свої обличчя!” (в. 6). Ізраїль виявився нездатним це зробити. На щастя, у Бога було рішення. В очікуванні на прихід Христа і дар Святого Духа, Він пообіцяв: “І дам вам нове серце, і нового духа дам” (Єз. 36:26). Самі ми цього не зробимо.