Вам доводилося робити щось у гніві, про що ви потім шкодували? Коли мій син страждав від наркотичної залежності, я одного разу наговорив йому багато грубих слів. В результаті все стало лише гірше. На щастя, потім він зустрів віруючих, які підбадьорили його словами життя та надії. А згодом він звільнився від залежності.

Навіть герой віри Мойсей робив те, про що потім шкодував. Ізраїльтяни в пустелі зіткнулися з нестачею води та почали нарікати. Тоді Бог дав Мойсеєві та Аарону суворі вказівки: “Збери громаду ти та брат твій Аарон, і скажете до тієї скелі на їхніх очах, і вона дасть свою воду” (Чис. 20:8). Але Мойсей був у гніві, через що приписав чудо не Богові, а собі та Аарону. “Послухайте ж, неслухняні, чи з цієї скелі ми виведемо для вас воду?” – сказав він, після чого виявив прямий непослух: “ударив ту скелю своїм жезлом два рази” (вв. 10-11).

Бог за Своєю милістю відкрив у скелі джерело води, проте вчинок Мойсея мав трагічні наслідки. Ні він, ні Аарон не ввійшли в землю, яку Бог обіцяв народу Своєму. Проте Господь і тут виявив милість, дозволивши Мойсею побачити землю здалека (Чис. 27:12-13).

Бог милостиво знаходить нас у пустелі непослуху. Завдяки смерті та воскресінню Ісуса Він дарує нам прощення та надію. Яким би не було наше минуле, якщо ми звернемося до Нього, Він направить нас до життя.