“Твої бджоли рояться!” Моя дружина зазирнула до мене в кімнату і сповістила новину, яку не хоче почути жодний бджоляр. Я вибіг на двір і побачив, як з вулика вилітав рій бджіл, направляючись до верхівки високої сосни. Все, вже ніколи не повернуться.

Я не звернув увагу на те, що у вулику може незабаром початися роїння. Крім того, дощі, які тривали понад тиждень, завадили моїм перевіркам. Ранком, коли закінчились дощі, бджоли полетіли. То була нова і здорова сім’я. “Не будь надто суворим до себе, – підбадьорливо сказав мені досвідчений бджоляр, побачивши моє розчарування. – Це може статися з кожним!”

Підбадьорення – це чудовий дар. Коли Давид був пригнічений від намагань Саула вбити його, Саулів син Йонатан підбадьорив Давида. “Не бійся, – сказав Йонатан, – бо не знайде тебе рука мого батька Саула! І ти будеш царювати над Ізраїлем, а я буду тобі заступником. І це знає й батько мій Саул” (1 Сам. 23:17).

Неймовірний прояв безкорисливості від того, хто є наступником трону! Йонатан, імовірно, усвідомив, що з Давидом був Бог, тому його слова йшли зі смиренного серця.

Усі потребують підбадьорення, і Бог допоможе нам підбадьорити інших. Нам лише треба смирятись перед Ним і просити, аби Він зробив нас знаряддям прояву Його любові до інших людей.