Відвідавши Ірландію, я була приголомшена великою кількістю декоративної конюшини – трилисника. Цю маленьку рослину можна було побачити не тільки в кожному магазині, а взагалі всюди: на одязі, прикрасах та інших речах.

Конюшина – не просто поширена в Ірландії рослина. Багато поколінь місцевих жителів використовували її як простий спосіб пояснити вчення про Трійцю – історичну віру християн у те, що єдиний Бог існує в трьох іпостасях: Отець, Син і Святий Дух. Звісно, у людських поняттях пояснити Трійцю неможливо. Але квітка конюшини – непогана ілюстрація. Це один лист, що складається із трьох листків.

Такого слова як “Трійця” в Біблії немає. Однак воно добре узагальнює богословську істину, яку ми знаходимо в низці текстів, що репрезентують одночасно всі три особи Трійці. Наприклад, коли Ісус, Бог Син, охрестився в Йордані, Бог Дух зійшов на Нього з небес у вигляді голуба, а голос Бога Отця проголосив: “Ти Син Мій” (Мр. 1:11).

Ірландські християни за допомогою конюшини хотіли допомогти людям пізнати Бога. Ясніше розуміючи красу Трійці, ми можемо краще поклонятися нашому Богові “в дусі та в правді” (Ів. 4:24).